Stort drama i Indy kval

Kvalifikationen til den 107. udgave af Indianapolis 500 blev en dramatisk affære, som var fordelt på to dage.

Alle 34 kandidater til de 33 pladser havde hele lørdagen til at forsøge at køre sig i top 30, og derfor være sikker på at kunne deltage i løbet uden yderligere drama.

Her var det helt store samtalepunkt den manglende fart hos Rahal Letterman Lanigan Racing, hvor holdets 4 biler var blandt de 5 langsomste biler – og det på trods af mange forsøg fra Christian Lundgaard, Graham Rahal, og Jack Harvey. Katherine Legge var den eneste kører for RLL, der var direkte med i løbet.

Den sidste kører, som skulle kæmpe omkring en startplads i løbet var Sting Ray Robb hos Dale Coyne Racing.

Christian Lundgaard

Søndagens kvalifikation var delt op i 3 dele.

Først skulle de 12 hurtigste fra gårsdagens kval ud, hvor de 6 bedste så ville gå videre til Fast 6.

Will Power var den første kører, og han bøvlede en del med en nervøs bil.

Benjamin Pedersen var den næste, og kørte de fire omgange hurtigere end Power.

Sidste års vinder Marcus Ericsson var 3. mand på banen, og var en del hurtigere end begge de forudgående.

Santino Ferrucci kørte en super hurtig første omgang, og yderligere 3 hurtige omgang, og satte ny suverænt bedste tid.

Pato O’Ward lå hurtigt ud, men tabte hurtigt fart, og sluttede bag Ferrucci, men foran Ericsson.

Takuma Sato satte 3. hurtigste tid, med fire konstante omgange – bare lidt for langsomt til P1.

Tony Kanaan var på vej mod P2, men havde en lille udskridning i Sving 1, og det sendte ham ned til 4. hurtigste tid.

Den forsvarende dobbelte Pole mand Scott Dixon var på vej mod hurtigste tid, men havde lidt understyring på den 3. omgang, hvilket sendte ham på P2.

Rinus VeeKay havde en super hurtig første omgang, men mistede en anelse i forhold til Ferrucci, og satte næsthurtigste tid, på daværende tidspunkt.

Spanske Alex Palou kørte den hurtigste første omgang af alle, men tabte en del på 3. og 4. omgang, og endte på P3, med to biler tilbage.

Alexander Rossi var på vej mod en sikker top-6, indtil den sidste omgang var langsom. Han var P6, inden holdkammerat Felix Rosenqvist var sidste mand på banen.

Svenskeren fulgte op på gårsdagens P1 i kvalen, og satte sig på P1 i Fast 12.

Sting Ray Robb

Dermed gik Rosenqvist, Ferrucci, VeeKay, Palou, Dixon, og O’Ward videre til kampen om Pole Position, mens Alexander Rossi starter 7’er, Takuma Sato 8’er, Tony Kanaan 9’er, Marcus Ericsson 10’er, Benjamin Pedersen 11’er, og Will Power 12’er.

Herefter skulle Last Chance afgøre hvem der skulle starte på den sidste startrække, og hvilken kører som kunne pakke sammen, og holde fri den næste uges tid.

Christian Lundgaard var den første kører på banen, og danskeren satte en væsentlig langsommere tid end i går.

Sting Ray Robb kørte marginalt langsommere end Lundgaard, hvilket var godt nyt for danskeren.

Jack Harvey var den 3. kører, som skulle på banen. Englænderen var væsentlig langsommere end de to foregående konkurrenter. Spørgsmålet var hvordan Graham Rahal ville køre.

Jack Harvey

Rahal kørte lidt hurtigere end Harvey, og dermed skulle holdkammeraten på banen igen, såfremt han ville forsøge at kvalificere sig.

Bilerne skulle køle ned, inden de forsøgte igen. Harvey var en tur på banen, for at køre nogle langsomme omgange, for at køle motoren ekstra meget ned.

Harvey var allerede helt ude på marginalerne på den første flyvende omgang, og lå meget meget tæt på Rahal på de næste omgange. Men tiden rakte ikke.

Holdet gav den et skud mere, allerede få minutter efter den sidste tur. Et sidste desperat forsøg.

Men det gav pote – der var mere fart i bilen. 1., 2., og 3. omgang lå marginalt foran holdkammerat Rahal. Da han krydsede målstregen for allersidste gang, lykkedes det ham at slå holdkammeraten med 0,007 mph – svarende til 0,044 sekund på 2 minutter og 37 sekunder. Dermed var Graham Rahal ude af løbet – præcis 30 år efter hans far også gik glip af løbet, mens han selv var aktiv kører.

En kæmpe mavepuster for både ham og holdet. Men dermed hedder det P31 Lundgaard, P32 Robb, og P33 Harvey.

Graham Rahal

Så skulle de første 6 startplaceringer afgøres.

Pato O’Ward var den første kører på banen, og han kørte marginalt langsommere end tiden tidligere på dagen.

Pato O’Ward

Scott Dixon var den næste kører i rækken, og han kørte en meget hurtig første omgang, men dykkede meget i tid, da bilen blev mere og mere nervøs – og sluttede derved bag mexicaneren.

Scott Dixon

Alex Palou var den sidste chance for Chip Ganassi Racing til at snuppe Pole – og han åbnede med en utrolig hurtig første omgang, og fulgte op med yderligere tre hurtige omgange, og satte en tid som var hurtigere end sidste års Pole Position. Ville det være nok?

Alex Palou

Rinus VeeKay var den 3. sidste kører i kvalifikationen, og hollænderen startede med nogle hurtige omgange, men manglede 0,006 mph i at slå Palou, da de fire omgange var kørt.

Rinus VeeKay

Santino Ferrucci var den næstsidste mand på banen, men allerede på den første omgang stod det klart, at han ikke ville slå Palou og VeeKay. Han satte dog 3. hurtigste tid, med god margin til Dixon og O’Ward.

Santino Ferrucci

Felix Rosenqvist var allersidste kører på banen. Svenskeren var hurtigste mand i fast-12. På de første 3 omgange holdt han gennemsnitsfarten højere end Palou. Men han tabte for meget på allersidste omgang, og endte på P3.